Glucose-fructosestroop is een veel gebruikt zoetmiddel bij het maken van frisdranken, sauzen, toetjes en snoep.

Bij de bereiding van Glucose-fructosestroop uit mais wordt vaak gebruik gemaakt van natronloog.

1. Natronloog wordt gemaakt met behulp van een procedé waarbij kwik wordt gebruikt. Hierdoor kunnen er resten kwik in de glucose-fructosestroop achterblijven.

Een onderzoeker vondt in 2018 kwikgehaltes van 0.0015 tot 0.95 mcg kwik per gram in Glucose-fructosestroop. Hij rekende uit dat een persoon die per dag 50mg Glucose-fructosestroop via voedsel en dranken consumeert, daarmee onbewust 47,5 mcg kwik kan binnen krijgen.

1. Natronloog wordt onder meer gebruikt voor de verzeping van vetten, bij reiniging en ontstopping. Verder is het een veelgebruikt middel om de pH in te stellen. Contact met de ogen kan leiden tot gezichtsvermindering en blindheid. Natronloog wordt als corrosief bestempeld wanneer de concentratie meer dan 2% bedraagt. Bevindt zich natronloog op de huid of in de ogen dan dient alleen gespoeld te worden met water en mag er dus niet gewreven worden. Zuur neutraliseert natronloog maar in deze exotherme reactie komt juist veel warmte vrij wat dan dus juist voorkomen moet worden. Om die zelfde reden moeten voorzorgsmaatregelen genomen worden zodat natronloog niet met zuur in contact komt.

- V -